Kış güneşi dost mu düşman mı?
Bir zamanlar adına tapınaklar kurulan, uğruna kurbanlar adanan güneş, son 30 yıldır yaz-kış sakınılması gereken bir dış etken olarak dermatologların gündeminde önemli yer tutmaya başladı.
En çok korktuğumuz şey, güneşten koruyucuların da zararlı olabileceğine dair çıkan dedikodularla, hali hazırda bilinçlendirdiğimiz ve kazandığımız az sayıdaki kullanıcıyı da kaybetmek.
Bu nedenle, ‘nasılsa yaz geçti, güneş koruyucuları bir kenara kaldıralım’ rehaveti başlamadan kış güneşi konusunda siz okurlarımı erkenden disipline etmenin faydalı olacağını düşündüm.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki, yaz-kış güneşten koruyucu kullanmanız, kışın nemlendirici, yaşlanma karşıtı krem veya bitkisel yağ kullanmanızdan en az 20 kat daha önemli.
RÜZGARLI HAVA DAHA TEHLİKELİ
Ortamın soğuk oluşu nedeniyle UV hasarının bir uyarı sinyali olan deride, sıcak ve bunaltı hissi ortaya çıkmaz. Bu nedenle, soğuk ve rüzgarlı havada farkında olmadan UV altında kalma süresi uzayabilir.
Kullanılacak koruyucunun koruma faktörünün (SPF) en az 50 ve üzerinde olması önemli. Bunun bir sebebi var: Çoğu deney ve bilimsel araştırma, insanların santimetrekare başına 2 mg krem kullandığı varsayılarak yapılıyor. Ortalama insanların kullanmaya yatkın olduğu miktar ise sadece 0,5 mg. Bu şekilde koruma, 50 korumadan 2,7 korumaya düşüyor. Yani eczaneden ürün alırken, 50 ve üstü korumaya sahip, Colipa üyesi, dünyada çeşitli kanser derneklerinin önerdiği ya da FDA’nın belirlediği standartlara uyumlu bir güneş koruyucu seçmekte fayda var.
EĞRELTİ OTU VE YEŞİL ÇAY KORUYUCU
Son zamanda takip ettiğim en güzel yeniliklerden biri, ağızdan alınabilen sistemik güneşten koruyucu teknolojisi. Örneğin eğrelti otu ekstresi, B karoten ve yeşil cay çok iyi bir antioksidan ve güneşten koruyucu kombinasyon olarak kış desteğimiz olmaya aday eczane ürünlerinden olacağa benziyor.
Yine akneli ve akneye meyilli ciltlerin güneş koruyucu kullanmakta ciddi bir isteksizlikleri olduğunu izliyorum. Halbuki yağ içermeyen, parlaklık hissi vermeyen, üstelik akne tedavisine de yardımcı olan akneli ciltlere özel güneş koruyucular mevcut.
Bu koruyucular akne tedavisinde sıkça kullanılan peeling sonrasında da güneşten korunmaya yardım ettiği gibi, formüllerindeki ‘trietilsitrat’, yeniden akne oluşumunun engellenmesine yardımcı oluyor. Güneş ürününüzü seçerken bu tip özel tedavi edici ürünleri de eczanelerde araştırmanıza, dermatoloğunuza sormanızda büyük fayda var.
Dr. ÖMÜR TEKELİ Dermatoloji Uzmanı
Kaynakwww.sag-lik.net
0 yorum:
Yorum Gönder